Veckan och helgen som varit

Då var det söndag igen och ytterligare en vecka har gått. Jag har haft en del att göra på universitetet denna vecka så jag har inte hunnit med hästarna så mycket som jag velat, men det gör faktiskt inte så mycket att inte träna hårt varje vecka. I måndags hade jag och Nelly travskola som vanligt och våra elever har blivit så duktiga och vi är båda väldigt stolta och ser fram emot att se vilka duktiga körsvenner ovh ryttare som de kommer att bli i framtiden.

I tisdags var jag i mitt eget stall och körde Albert och red på Highwayman. Jag provade att köra med crescendobett för att se om det kunde göra att han inte var lika het men jag märkte ingen större skillnad, det är mycket energi i honom just nu. Andra halvan av turen började han ta det lugnare och lyssnade mer på mig än första halvan, alltid något =). Highwayman var pigg och glad men lite rädd för vattenpölar och fick mig lite ur balans vid några tillfällen, men vi hade det trevligt och utforskade lite nya vägar som jag hittat i skogarna i holmedal. Jag hade tänkt mig ut med Zalsa också men hann tyvärr inte med henne, jag tar god tid på mig och är lite väl tidsoptimist ibland.

Highen med sadeln på


I fredags hängde jag med Jon en snabbis till Gallerud och tömkörde hans nya 1:åriga hingst efter Flirting Man. Jag behövde inte göra något mer än att gå bredvid för han var så duktig och väldigt gosesjuk var han också den lille killen. Jon jobbar som lärling hos Tom Horpestad och har allltå nu köpt en 1:åring som han inte kom ihåg namnet på när jag frågade men han kallar honom för INGE =) Nu har han att göra på tiden efter jobbet också.


Jon kom direkt från älgjakten





Igår, lördag, var det dags för fortkörning med två krabater, nämligen Albert och Zalsa. Albert gick inte som bäst i sista snabbjobbet för två veckor sen ca och sen dess har Peter bytt framskor på honom till halvrunda som vi hade en förhoppning på skulle göra att han vänder snabbare i steget fram och på så sätt gör travet mer flytande. Jag satte även på en hätta så att han inte skulle bli överladdad och då fokuserar han också bättre på det han ska.  Rutger fick vara kusk denna gång, jag själv är inte stark nog eller rutinerad för att köra honom för han är ganska svårkörd. Jag kunde nästan inte bli nöjdare över hur det gick, han öppnade första 1000 på 1.40 ca och andra 1000 på 1.35. Jag klockade ca 1.33 sista 500 och trodde inte det var sant. Det är det snabbaste som denna pöjk har gått så nu känns det som att han är nog förberedd för kval den 5 nov på Årjängstravets sista travdag för året. Han måste springa saktast 1.42 över 2140 meter för att bli godkänd, detta är gränsen för 4:åriga och äldre kallblodiga hästar.

Peter skodde Zalsa med aluminium bak förra veckan för att se om det kunde gör hennes trav bättre bak men det var nog ingen hit =) Hon blev för lätt bak och springer och söker sig i sidlled så jag får nog tynga henne lite och köra med stänger nästa gång. En annan sak som påverkade hennes prestation igår och som inte är till hennes fördel: Endast vi på banan, Zalsa springer och gnäggar och ropar efter vänner, fokus ligger inte på att springa om man säger så =) Jag körde iaf 1640 meter, 2.10 första 500 och ca 2.12 sista 1000, fortare gick det inte att få henne att springa.

Idag har jag varit ute och kört Highen i solsken, Peter har anmält honom till flera lopp men han har svårt att komma med p.g.a. för lite poäng. Travhästar får poäng för sina prestationer i loppen och det är utefter de poängen som man kommer med i lopp, den med mest poäng som anmäler kommer med först o.s.v. Det är synd att han inte kommer med för han verkar vara i kanonform. Springer med svanslyft och blåser i näsan och verkar allmänt nöjd med tillvaron.

Det blev mycket info på en gång men då får du något att läsa.

Trevlig kväll
// Johanna






Fakta om crescendobett ifrån www.ungdomstrav.nu en hemsida som jag i övrigt tycker att ni ska kolla in

Crescendo bett

Är ett lite skarpare bett. Detta kan vara bra på hästar som kan vara svåra att hålla i för kusken eller som är lite hetsiga och ”tunga i munnen” och pullar bort onödiga krafter. Det är smalare bett som hästen inte gillar att få för stort tryck av i mungiporna och därför tar ofta hästar i lite mindre och pullar därmed bort mindre kraft. Vissa hästar som är lite känsliga i munnen gillar inte alls detta bett och fungerar således dåligt genom exempelvis rista på huvudet när kusken tar i tömmarna, andra fungerar mycket bra och blir lättare att köra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0