31/10

Hjälp, det känns som att man typ har perioder då man har nånting att skriva om & ibland inget alls, nu äre en skrivar period då de finns massor att skriva om :D

Idag iaf har jag haft stallet, & Julia var med mig så hon skulle få köra stor häst nångång stackarn!
Vi skottade & gjorde de som ska göras & kollade på tv. 
Jag har börjat att packa hem litte grejer som jag inte behöver just nu & så de inte blir så mycket när Edvin kommer hem <3 Jag har inget datum än då jag kan flytta han men de ska bli väldigt skönt & ha han nära & då det är jag som har hand om han varje dag... Han behöver komma till ett ställe där det är lugnare & han får lära sig att ta det lugnt :)
Två gånger denna vecka har han varit dum att leda in, snurrat runt & stoge på bakbenen så ida va inte matte gla på han... Men han märker direkt när han har gjort nått dumt så på gången stog han väldigt still vilket han kan ha svårt för oftast & försökte visa att han är världens snällaste..;)
Men sen när vi körde gjorde han en av sina bästa träningar, vi låg i rygg på Ullis & då blev han väldigt pigg & stark, & i backarna låg han oftast kloss in på Elinas rygg (lite mkt iblann) & arbetade bra, så det var gött & känna att han kan han med :)
Skulle vara så kul att få han till kval till året om han får vara frisk & hållbar, men drömma kan man ju alltid få göra, just nu jobbar vi på med allt & ska kolla upp benen på onsdag :)

Edvins nya hage!

Arielle håller på att förberedas för istrav & känns bra, blir väl snabbjobb om några veckor för & se hur de ser ut:) Cirkus går & njuter i hagen & har det bra, däremot blir han väldigt lessen när Arielle försvinner för & träna men hon kommer ju alltid tillbaka :)

Snart äre jul med, hoppas de kommer snö i år med :)

Imorrn blire Ullared & shoppa, det tycker jag är kul :D

Njut av livet :)
//Viktoria 


Söndag snart Måndag

Imorn börjar den mörkaste månaden på hela året. Nu kommer det vara mörkt när man börjar jobba och när man slutar. Vi får hoppas att snön kommer snart så de lyser upp marken och så att vi slipper all lera.

Idag tog jag en lång sovmorgon som verkligen behövdes innan jag åkte upp och körde lite häst. Körde tillsammans med viktoria och julia i skogen. Det är så mycket roligare när man är flera som kör tillsammans och det är jätte nyttigt för hästarna att få träna ihop. Ullis kändes mjuk och fin hela turen, hon har lugnat ner sig och blir inte alls lika het längre. Jag prövade ett nytt bett som jag köpte på färjestad igår.
Ullis har en gammal tryckskada i munnen från de att hon var lektionshäst på lillerud och de gör att hon kan springa och gapa när jag kör henne. Det nya bettet är ett smalt rakt gummibett som tar mycket minder plats än dom andra klumpiga betten hon har gått med. Tänkte att hon skulle få gå några intervaller i slutet av veckan eftersom hon känns så fin.

Körde även Rubinen idag och jag är så nöjd med honom. Han blir bara bättre och bättre för varje gång jag kör honom. Fortsätter han att utvecklas som han gör nu så kommer han nog att kunna vara med på istraven. Han ska få nya skor den här veckan eftersom dom gamla börjar trilla av.
Har suttit och tänkt ut lite nya grejer som jag ska pröva, så får vi se om de inte går att få iordning på honom oxå.

Har jag tur så kanske jag har tre starthästar som jag kan tävla med snart :) 

/ Elina

Rubinen


Lördag 30/10

Nu har det gått ett tag sen sist och jag har hunnit med en hel del. Har tränat på med båda hästarna som i söndags blev rakade av Elina Jernberg, resultatet blev jättebra och jag är väldigt glad att jag slapp göra det själv för då hade det nog blivit katastrof =) Albert blev finast eftersom han inte ser ut som en pudel som Zalsa har en tendens till att likna.


Hon skötte sig jättebra min lilla tjej
Resten av stallet kollade på, vissa med förskräckelse, Highen ställde sig i långt in i boxen och blåste i näsan och var skraj men Billy är alltid cool.

Albert skötte sig också
När någon tar kort åker öronen framDen erfarne vet att rakning inte är farligtDet var väldigt skönt att få bort lite päls, Zalsa har ju haft så mycket päls så att man kunde tro att hon bodde i Lappland och varje gång vi var ute och tränande kunde man tro att hon sprungit elitloppet. Albert blev helt plötsligt blank och fin när det överflödiga försvann. Jag var ute och körde intervaller med honom igår i regnet och han känns väldigt allert och mjuk i kroppen. Ska bli väldigt spännande med kval på fredag, Per-Ludvig Nilsen ska köra och han är duktig så det känns bra.

Denna vecka har jag varit på konferens med Göran Axelson som är chef på travet. Vi var i Stockholm, på solvalla, tis och ons på möten och föreläsning. Det var väldgit kul och nyttigt för mig att träffa dessa människor som ger bra inspiration och idéer för framtida jobb för travskolan och ungdomar inom travet i Årjäng. Det blir mycket jobb att ta tag i under vintern men det ska bli kul.

Kan uppdatera att Jons ettåring är satt i vagn nu och han är ganska duktig med undantag från några liggpauser med vagnen på som inte riktigt är vad jon vill att han ska göra =)

Idag har jag och Rutger städat selkammaren i tre timmar och imorn fortsätter rensningen, känns väldigt bra att få koll på vad som finns samt att slänga allt konstigt som sparats på genom åren. Imorn ska jag ut på en lugn ridtur med Albert och en körtur med Zalsa men före det ska ÖB få besök av mig för nu ska det inhandlas så vi får ordning i stallet!

Sen måste jag berätta att Triniton och Mendez ska starta på Momarken på tisdag, Linnea och Elin ska köra, jättespännande, hoppas det kommer gå bra för dem i sin norgedebut.Ha en trevlig kväll mina vänner
// Johanna


Höst igen!

Ja då var det 10 grader varmt igen då, va fort de kan ändras :)

Jag är nyss hemkommen från Färjestad, jobbat i två dagar med att ha skött om stallet & hästarna :)
Hade hand om Lilleruds 10 travhästar som jag körde & pysslade om. Det är ett sånt jobb jag skulle kunna tänka mig i framtiden, stallskötsel & köra hästar & ta hand om dem utan att det blir stressigt då man ska passa tider hit & dit som i proffesionella travstall. Jag menar inte att det är ett dåligt arbete så men det passar inte mig bara. Tycker att det är bra gjort av dem som jobbar som hästskötare hos tränare att de klarar av det, någon måste ju göra det med, men inte jag :) Så jag tror ett jobb så här & med elever skulle passa mig bra :) Det var mysigt & jag trivdes :) Härligt & få köra varmblod igen åxå, å lilla Viggen :)


Viggo i Årjäng i sommar!

Imorrn fredag är det travskola igen, då ska vi ha repetion på all säkerhet bland hästar & köra & rida på innerplan :)

Men innan det så ska Pigga Edvin få motionera ut i skogen en stund :)

Ta hand om er!!
Viktoria

Hej!

I tisdags så hade jag och Elina vår grupp och de fick köra på innerplan med Danuta, Dina och Triniton. Sen i den gruppen som jag går så red vi, och jag red Wirre :)
Ha det bra kram Line

Frost & kyla!

Ja de märks att det börjar gå mot vinter nu. Lite kallare & frost så nu får man skrapa rutorna på bil & sätta på sig mycket kläder när man ska ut & köra :) Men dagarna blir fina när solen tittar fram :)

Det som hänt sedan sist är att det var Ponnytrav på Axevalla förra söndagen där Celcius & Johny var med & startade. Det blev en lång dag & båda gjorde väldigt bra lopp :) Det var trea & gick bra tider, så det var sköjj :D

Johny & Caroline va duktiga :D

Ja med Edvin är det sådär, troligen halt så de ska Mälarkliniken få kolla upp nästa vecka när de kommer till Årjäng. Inte så kul men så är det i travlivet, det går upp & ner & de är bara & hoppas att det går bra <3


Här tar sig Elina en tupplur i solen :P haha

Ja somsagt det händer mycket i stallet nu, bygget går fort & jag tycker att det blir jättebra :)
Travskolan rullar på & min kurs har bara 5 gånger kvar så det går undan :) Så duktiga så :)

I fredags var det kulturnatt & det kom ca 8 barn & prövade på Travskolan :) Det verkade tycka det var kul så man kan ju hoppas de vill börja nästa termin om det finns plats :) Kul att nästan alla kurser är fulla nu :D

Nej nu ska jag gå ut & ta hand om stalllet här hemma & sen bege mig till Karlstad, ska jobba i Stallet på Färjestad som hör tillLillerud i några dagar :) Roligt att få komma tillbaka dit igen :)

Vi hörs & ses!
Viktoria :D

Måndag igen!

Hej!

Hjälp vad veckorna går fort och det händer en massa i stallet just nu. Det nya bygget går jättefort och det kommer nog blir riktigt bara! Ska bli så skönt när det är klart och vi kan börja använda de.
De kommer bli bra att få ett rum som man kan äta frukost i på morgonen när man jobbar, och sen ha terori lektioner i på kvällen.

Nu har jag börjat träna Ullis igen! Jag har verkligen saknat att träna henne för hon är så rolig att köra. Det märks även på henne att hon tycker om att träna för nu är hon på sitt vanliga glada humör igen.
Idag tränade vi med Linda och hennes lilla 1-åring som står i vårat stall. Det blev några bakvarv och Ullis uppförde sig såå bra. Även när vi körde två rätvarv så skötte Ullis sig perfekt. Hon blev lite stark i stallkurvan fast inte alls på samma sätt som hon kan bli och det är ju ett stort plus.
Nästa vecka ska ska Ullis kollas upp igen av dom från mälarkliniken för att friskförklara hennes bakben. De kommer nog inte att bli några problem men de är ju alltid skönt att få det uppkollat.

Jag red även Rubinen en sväng idag och han var laddad som bara den. Idag ville han inget annat än galoppera så passade jag på att öva på hans korta galopp. Rubinen tycker de är väldigt jobbigt att behöva galoppera i samlad form så han fuskar gärna och ökar tempot. Men dom får väldigt starka ryggmuskler av att få galoppera långsamt i form. Det märks att Rubinen har fått upp sin kondition nu efter alla turer ända upp till toppen med den tunga rockarden. Nu kan han nästan springa i en halv evighet innan han blir trött. Hoppas han är redo att kanske gå några istrav till vintern :)

Rubi hon bara växer så hon får gå i hagen och skrota just nu, så får vi börja träna igen i december. 

Ha de bra i kylan!! Elina


 
                                           Ullis kvalar på Årjäng!

Veckan och helgen som varit

Då var det söndag igen och ytterligare en vecka har gått. Jag har haft en del att göra på universitetet denna vecka så jag har inte hunnit med hästarna så mycket som jag velat, men det gör faktiskt inte så mycket att inte träna hårt varje vecka. I måndags hade jag och Nelly travskola som vanligt och våra elever har blivit så duktiga och vi är båda väldigt stolta och ser fram emot att se vilka duktiga körsvenner ovh ryttare som de kommer att bli i framtiden.

I tisdags var jag i mitt eget stall och körde Albert och red på Highwayman. Jag provade att köra med crescendobett för att se om det kunde göra att han inte var lika het men jag märkte ingen större skillnad, det är mycket energi i honom just nu. Andra halvan av turen började han ta det lugnare och lyssnade mer på mig än första halvan, alltid något =). Highwayman var pigg och glad men lite rädd för vattenpölar och fick mig lite ur balans vid några tillfällen, men vi hade det trevligt och utforskade lite nya vägar som jag hittat i skogarna i holmedal. Jag hade tänkt mig ut med Zalsa också men hann tyvärr inte med henne, jag tar god tid på mig och är lite väl tidsoptimist ibland.

Highen med sadeln på


I fredags hängde jag med Jon en snabbis till Gallerud och tömkörde hans nya 1:åriga hingst efter Flirting Man. Jag behövde inte göra något mer än att gå bredvid för han var så duktig och väldigt gosesjuk var han också den lille killen. Jon jobbar som lärling hos Tom Horpestad och har allltå nu köpt en 1:åring som han inte kom ihåg namnet på när jag frågade men han kallar honom för INGE =) Nu har han att göra på tiden efter jobbet också.


Jon kom direkt från älgjakten

Igår, lördag, var det dags för fortkörning med två krabater, nämligen Albert och Zalsa. Albert gick inte som bäst i sista snabbjobbet för två veckor sen ca och sen dess har Peter bytt framskor på honom till halvrunda som vi hade en förhoppning på skulle göra att han vänder snabbare i steget fram och på så sätt gör travet mer flytande. Jag satte även på en hätta så att han inte skulle bli överladdad och då fokuserar han också bättre på det han ska.  Rutger fick vara kusk denna gång, jag själv är inte stark nog eller rutinerad för att köra honom för han är ganska svårkörd. Jag kunde nästan inte bli nöjdare över hur det gick, han öppnade första 1000 på 1.40 ca och andra 1000 på 1.35. Jag klockade ca 1.33 sista 500 och trodde inte det var sant. Det är det snabbaste som denna pöjk har gått så nu känns det som att han är nog förberedd för kval den 5 nov på Årjängstravets sista travdag för året. Han måste springa saktast 1.42 över 2140 meter för att bli godkänd, detta är gränsen för 4:åriga och äldre kallblodiga hästar.

Peter skodde Zalsa med aluminium bak förra veckan för att se om det kunde gör hennes trav bättre bak men det var nog ingen hit =) Hon blev för lätt bak och springer och söker sig i sidlled så jag får nog tynga henne lite och köra med stänger nästa gång. En annan sak som påverkade hennes prestation igår och som inte är till hennes fördel: Endast vi på banan, Zalsa springer och gnäggar och ropar efter vänner, fokus ligger inte på att springa om man säger så =) Jag körde iaf 1640 meter, 2.10 första 500 och ca 2.12 sista 1000, fortare gick det inte att få henne att springa.

Idag har jag varit ute och kört Highen i solsken, Peter har anmält honom till flera lopp men han har svårt att komma med p.g.a. för lite poäng. Travhästar får poäng för sina prestationer i loppen och det är utefter de poängen som man kommer med i lopp, den med mest poäng som anmäler kommer med först o.s.v. Det är synd att han inte kommer med för han verkar vara i kanonform. Springer med svanslyft och blåser i näsan och verkar allmänt nöjd med tillvaron.

Det blev mycket info på en gång men då får du något att läsa.

Trevlig kväll
// Johanna


Fakta om crescendobett ifrån www.ungdomstrav.nu en hemsida som jag i övrigt tycker att ni ska kolla in

Crescendo bett

Är ett lite skarpare bett. Detta kan vara bra på hästar som kan vara svåra att hålla i för kusken eller som är lite hetsiga och ”tunga i munnen” och pullar bort onödiga krafter. Det är smalare bett som hästen inte gillar att få för stort tryck av i mungiporna och därför tar ofta hästar i lite mindre och pullar därmed bort mindre kraft. Vissa hästar som är lite känsliga i munnen gillar inte alls detta bett och fungerar således dåligt genom exempelvis rista på huvudet när kusken tar i tömmarna, andra fungerar mycket bra och blir lättare att köra.

Älgjakt

Ja de märks ju att älgjakta är i fullgång. Man vill inte vara själv i skogen när man kör häst, vet ju inte vad man stöter på :P haha. Jag & Elina var ute i Tisdags med Rubinen & först mötte vi en bil med släp med en tjur på, sen massa bilar med jaktfolk & en lastbil, så man kan ju säga att skogen är full av liv nu :) Sen blere en tur med Edvin & då var det lugnare!

Igår kväll var jag & tittade på en stallplats här i Lennartsfors som jag förmodligen kommer att ställa upp Edvin. Det är jättebra på travbana o så men det blir så otroligt mycket farande mellan stall & hem. Det var inte tänkt så från början men ja fick ett erbjudande & började fundera lite :) Hon har 4ha hagar & Edvin som bara gått i sandhagar hela sitt liv lär ju tro att han kommit till paradiset. Men det är inget klart men de skulle vara så skönt & ha han hemma så man bara kan cykla ut till honom, så vi får se. Tror han skulle uppskatta att komma ut till landet lite mä & bort från travbana :P

Idag har Elina klippt Edvin, det gick bra till en början... Sen kommer det en lös häst springandes & vi lägger ifrån oss klippmaskinen för o försöka fånga in den. Under tiden tycker väl Edvin att det är lite tråkigt & råkar nog sparka till den o den åker i golvet... Sen vill den inte starta :S Hon va ju nästan klar så på de viset spelar de ju ingen roll men när det inte är ens egna grejer som slutar funka så är det inte så kul... Men vi försökte rädda Edvin med hjälp av en liten klippmaskin som tog lite mer men det blev väldigt bra endå :D

Sen fick han gå intervaller i sandbana med Julia som uppskattades :)

Nej dags & sova, jobba imorrn på möran & sen till Årjäng & ha travskola så då är det bäst & va pigg :P

Godnatt
/Viktoria

Travskolan

Idag har jag jobbat 13-20 med att städa och dola i stallet, fixa lite på kontoret och ha kurser på travskolan. Jag och Nelly pratade med Hagberg om vårt kära teorirum och det kommer att bli så bra =) Vi får snart börja bläddra i ikea-katalogen och hitta bra lösningar vad gäller möbler och placering av allt som behöver få plats. Vi kollade in i Horpestads rum förut för att få lite inspiration. Vi får nog helt enkelt göra fler skisser av rummet och rita tänkbara möbleringslösningar och sen se vem som känns bäst. SPÄNNANDE är ordet och jag kan inte fatta att vi ska få ett så bra ställe till vår verksamhet!

Har tyvärr inga bilder idag men kanske nästa gång=) Nu ska jag sova och ladda inför morgondagen som kommer bestå av plugg och det egna stallet, skulle behöva hinna med turer med tre hästar och med mitt tempo känns det rätt hopplöst, men kan faktiskt prova hinna med det i alla fall.


Godnatt på er!!!
// Johanna

Ute dag!

HEEJ i kylan! :D

Här har man stått i precis hela dagen! Från åtta till sju på kvällen :P
Började med Årjäng, jag o Viktoria hade stallet på morgonen.. :) Vi körde Edvin i skogen med halsförlängaren som hjälper han att få ner sitt huvud så han klarar arbeta bättre och få muskler. 
Det var riktigt kul dag på banan, men kallt! :/

Sen när jag kom hem fixade jag och pappa Arielle o Cirkus nya hage! Den blev riktigt bra! Den gamla var jag tvungen att riva, de ska hugga ner gamla träd.. 
Stor städade stallet o krattade löv utanför stallet :P

Sen drog jag ut med Arielle en sväng o körde. Blev ca 6km, det blev mörkt... Hon börjar bli piggelin igen nu så! :D 

Nu får det bli kvällen, nappar åt mig tv;n ;)

KRAAM Julia!

Åmål

Idag var jag på Åmålstravet och var hästskötare åt Highwayman, Per Ludvig Nilsen körde för Peter jobbade. Han lyckades galopperna i första sväng men kom tillbaka och kom ikapp fältet och fick sista peng som 8:a, han gick väldigt fort där ett tag och sluttiden blev 17.1. Vi ska sätta på skor fram nästa start så att han blir stabilare och kanske sätta på googles så att han inte ser ner i backen. I övrigt så är hästen i form och mycket piggare och gladare än i somras. Hans ägare, som Peter liecar honom av, tyckte aldrig att han sett så fin ut som nu och det är ju väldigt positivt.

Nu slappar jag i soffan framför IDOL!!!

///Johanna
Highwayman och Ludde på Färjestad för eytt tag senDet nya bygget!


Så här såg det ut onsdag morgon :) Det var i Tisdags som Hagberg började med travskolans nya teori/fik/samlings rum. Redan under onsdag em hade han kommit mycket längre än på bilden så han jobbar på, ska bli kul & se när det är klart om nån månad :)

 
Edvin & Rubi

Träningen med Edvin fortsätter som vanligt & det går bra:) 

Nu i två dagar har jag haft hand om stallet, hästarna & Travskolan när Elina & Johanna har varit i storstan. Det har gått bra, i Tisdags blev Edvin & Wirre körda & på kvällen var det Travskola. Första kursen körde vi på banan & red barbacka på stallbacken, så duktiga så :)
Sen i andra var vi på väg ut i skogen men vände när det var en skogsmaskin ivägen. Det fick bli innerplan istället, där fick vi fullt upp med att få Triniton i galopp, Elin red honom & efter många varv & kämpande & puschande av andra hästar så gick det :) Då var vi nöjda :D Sen fick det bli kväl!

Igår så var Andreas i stallet & skodde hela dagen. Han skodde Wirre & Dina, o för henne var det första gången, vilket inte syntes för hon var jätte snäll & det såg ut som om det var något hon gjorde jämt, så det var ju bra :D
Hästarna in som vanligt på kväl & nu när det blåser & det är ett nytt bygge tycker många att det är intressant men endel tycker det är farligt med..:P

Screenstugan kom även med två stora skyltar, namn skyltar till hästarna & våra klara jackor :) Det ligger borta hos vaktmästarna inlåsta i travskolans rum :D


Johny när han stog på Lillerud :)

Senare på kvällen fick ja träffa Johny igen & se när han gick fort :D Duktiga pålle, ska bli väldigt kul & se han på Axevalla :D

Kram Viktoria

Solvalla

Imorn åker jag och Elina till Stockholm, vi ska på kurs på onsdag på Solvalla. Det ska bli jättekul att komma bort en sväng och ha det trevligt ihop med fröken Jernberg. Vi tänkte passa på när vi väl ska iväg så vi åker tidigt imorn så att vi har hela morgondagen på oss att gå på stan =) Viktoria håller ställningarna i stallet och över travskolan medans vi är borta.

Vi hörs när vi kommer hem igen
// JohannaÄntligen pengar!!!

Igår var jag och Peter på Arvikatravet och startade Lantärna. Det gick för en gång skulle väldigt bra och hon kom trea, Peter körde henne bra och hon var 5 cm från andraplatsen =) Det känns så skönt att det går bra och att stallet får lite insprungna pengar. Tiden var väl inget att skryta med men så länge det inte blir galopp och hon sköter sig så spelar det ingen roll. Peter körde också Sanzigo och de var femma på 1.17 efter att hästen inte startat på länge så tränare och ägare var nöjda.

Idag var jag ute och körde Albert, han är jobbig att köra just nu, rätt het så jag får ont i händer och armar =) Vi ska prova ett annat bett och se om han har mer respekt för något annat. Imorn ska jag ut med Zalsa så hon får röra på sig också.

Trevligt kväll
//Johanna


Lantärna före värmningEfter värmningResultatet

Hej!

I lördags var jag på travet och red på Wirre i sandgropen :) Riktigt roligt!
Men idag var jag på travet med Viktoria. Först släppte vi ut hästarna och gav dem mat. Sen började vi att mocka och när vi var klara så började vi att mocka i Rubi och Edvins hage. Det blev riktigt bra faktist :)

Nu ska jag ta kvällen :)
Kram Line

RSS 2.0